Arılardaki Mucizeler


Sabahları ekmeğinizin üzerine sürdüğümüz lezzetli balı kim üretiyor, biliyorsunuz değil mi arkadaşlar?

 

Tabi ki arılar. Peki bu minicik arıların bal üretmek için doğdukları andan ölene kadar çalışan, özverili ve akıllı canlılar olduklarını biliyor muydunuz?..

Arılar kovanlarda yaşarlar. Kovanda bir kraliçe, birkaç yüz erkek ve hepsi dişi olan binlerce işçi arı vardır. Bazı kovanlardaki arıların sayısı 80.000i bulur.

Kovandaki tüm faaliyetleri işçi arılar yapar. Peteklerin yapımı, kovanın temizliği ve korunması, kraliçenin ve erkek arıların beslenmeleri, arı larvalarının beslenmesi ve bakımı, yavruların büyüyeceği odaların inşa edilmesi, bu odaların temizlenmesi, kovan içi ısısı ve neminin ayarlanması, nektar, çiçek tozu, su ve reçinenin toplanması...Bütün bu işleri yapmak için işçi arılar sürekli çalışırlar.

Arılar petekleri barınmak, yiyecek biriktirmek ve yumurtalarını büyütmek için inşa ederler. Petekler düzgün altıgen şekillerde ve balmumundan yapılır. Bir arı insanların bile yapamayacağı bu petekleri ustaca yapar.

Elinize boş bir kağıt alın. Bu kağıdın bir ucundan siz, diğer bir ucundan da birkaç arkadaşınız altıgenler çizmeye başlayın. Kağıdın tam ortasına geldiğinizde, aralarda hiçbir boşluk bırakmadan, düzgün bir petek oluşturmayı başarabildiniz mi? Olmadı değil mi?

Bunu hiç kimse, hatta öğretmenleriniz, anneniz, babanız bile yapamaz. Çünkü bunun için bazı aletler kullanarak çok zor bir hesaplama yapmak gerekir. Ama minicik arı, yumurtadan çıkalı daha 12 gün olmuşken böyle düzgün bir petek yapabilir. Hem de hiçbir alet kullanmadan! Arıların hepsi bir uçtan başlayarak altıgen petekler yaparlar ve sonra ortada buluşurlar. Dikkatle bir bakın, altıgenlerin hepsi aynı büyüklüktedir.

Arılar yiyecek bulmak için bazen çok uzaklara giderek geniş alanları tararlar. Arı yeni bir besin kaynağı bulduğunda, diğer arkadaşlarına haber vermek için hemen kovana döner. Az bir süre sonra diğer arkadaşlarıyla birlikte besin kaynağının etrafında uçmaya başlarlar.

Arılar sağırdırlar ve bu yüzden birbirleriyle sesli bir iletişim kuramazlar. Peki bir arı yiyecek kaynağının yerini arkadaşlarına nasıl anlatır sizce? Üstelik de hiç yanılmadan, çiçeğin tam olarak bulunduğu yeri nasıl haber verir?

Arıların bunu birbirlerine nasıl haber verdiklerini araştıran bilim adamları çok şaşırtıcı bir durumla karşılaştılar. Arılar tarif etmek istedikleri yeri dans ederek birbirlerine anlatıyorlardı. İşte yiyecek kaynağının bulunabilmesi için kaynağın kovana uzaklığı, doğrultusu, zenginliği gibi gerekli olabilecek her bilgi bu dansta gizlidir.

Arılar bu danslarını karanlık bir kovanda, peteklerin üzerinde yaparlar. Yani arılar çevrelerinde toplanan diğer arılara, gerekli tüm bu bilgileri karanlıkta verirler. Peteklerin üzerinde yaptıkları bu dans, karanlık olmasına rağmen diğer arılar tarafından doğru olarak algılanır ve hemen tarif edilen yerden bal özü almak için uçarlar.

Arılar kendi ihtiyaçlarından çok fazla bal yaparlar. Bizim için sürekli bal üretirler. Hiçbir gün de, "ben bugün bal yapmayacağım, sıkıldım" ya da "bugün de ayran yapayım, değişiklik olsun" demezler. Çünkü Allah onlara diğer tüm davranışları gibi bal yapmalarını da ilham etmiştir. Kur'an'da bu durum şöyle haber verilir:

Rabbin bal arısına vahyetti: Dağlarda, ağaçlarda ve onların kurdukları çardaklarda kendine evler edin. Sonra meyvelerin tümünden ye, böylece Rabbinin sana kolaylaştırdığı yollarda yürü-uçuver. Onların karınlarından türlü renklerde şerbetler çıkar, onda insanlar için bir şifa vardır. Şüphesiz düşünen bir topluluk için gerçekten bunda bir ayet vardır. (Nahl Suresi, 68-69)

 



Yorumlar

255 karakter kaldı

Üye girişi yap ve yorumla » Üyeliksiz yorumla »